Üst çene genişletme ameliyatı, iskeletsel olarak dar olan üst çeneyi ortodontik tedavi öncesi tedavi etmek için uygulanır.
Cerrahi Destekli Maksiller Genişletme (SARME) olarak isimlendirilen üst çene genişletme ameliyatı, büyüme ve gelişme dönemini bitirmiş olan, çeneleri planlanan ortodontik tedavi için çok dar olan hastalarda, üst çenenin hacmini artırmak amacı ile uygulanır.
Cross Bite (çapraz kapanış) veya çene darlığı nedeniyle diş çapraşıklığı olan ve ortodontik tedavi görmek yaptırmak isteyen hastalarda, etkilenen dişlerin çekilmemesi için üst çene genişletme ameliyatı yapılması gerekmektedir.
Üst Çene Genişletme Ameliyatı
Üst çene genişletme ameliyatında hastanın üst çenenin belirli alanlarında birden fazla kemik kesisi uygulanır. Böylece üst çenenin ortodontik aparey ile genişletilmesinin önündeki engel olan kemik kaynaşmaları = kemik suturları açılmış olur.
Yapılan bu kesiler üst çenenin simetrik bir şekilde genişlemesine olanak tanır. Ameliyatta üst çenede takılı olan ortodontik aparey yaklaşık yedi günlük bir iyileşme sürecinden sonra, küçük bir anahtar sayesinde aktive edilir çene genişletme işlemine başlanmış olunur.
Genellikle günde iki tur olarak çevrilen ortodontik aparey her bir çevirmede 0.25 mm genişleme sağlar.
Bu sürecin kaç hafta süreceği çene darlığının şiddetine göre değişmektedir. Bütün bu aşamalarda çene cerrahı ve ortodontist süreci yakından takip etmelidir. Genişletme sürecinde kemik segmentlerinin birbirinden ayrılmasından dolayı üst çene ön dişler arasında diastema ( boşluk ) oluşur ki bu durum tedavinin doğru şekilde ilerlediğinin göstergesidir.
Uygun genişleme miktarına ulaşıldığında, genişletme sonlandırılır ve kemiğin iyileşmesi için ortodontik aparey birkaç ay ağızda takılı halde bırakılır. Tamamen iyileştikten sonra diş teli gibi ortodontik tedavilere başlanabilir.
Üst Çene Genişletme Ameliyatı İyileşmesi Süreci
Bu ameliyat içerdiği komplikasyonlar sebebi ile genel anestezi altında yapılması daha uygundur. Hastanın hastanede bir süre gözlem altında tutulması gerekebilir. Hastaneden taburcu olduktan sonra, ağrı ve enfeksiyon kontrolü için ilaçlar reçete edilecektir.
Ameliyattan sonra, üst çenede ortodontik aparey olacağı için etkili ağız hijyeni ve bakımı uygulamaması çok önemlidir. Her yemekten sonra dişlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçası ile tüm dişler ve aparey fırçalanmalıdır. Ağız duşu ve reçete edilen gargaralar, fırçalamadan sonra mutlaka kullanılmalıdır.
Ameliyatı takiben üst çene bölgesine soğuk kompres uygulamak, şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Diğer majör (büyük) cerrahilerden sonra yapılması gerekenler gibi bu ameliyattan sonrada dikişler alınana kadar daha yumuşak, tanesiz ve katı olmayan yiyecekler tüketilmesi önerilmektedir.