Sinüs Lifting nedir?
Sinüs kaldırma, bazı hastaların üst çenelerine implant yerleştirilmeden önce ihtiyaç duydukları cerrahi bir prosedürdür. Üst çene kemiği ile posterior (arka) dişlerin en yakın sinüs zarı arasına kemik grefti yerleştirmeyi içerir. Sinüs Lifting (kaldırma) işlemi sonrasında, dental implantın yerleştirilmesine olanak sağlayacak şekilde kemikleşme beklenir
Sinüs Lifting neden gereklidir?
İmplantlar cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilir.İmplantların düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için ( kemik ile kaynaşması ) çevresinde yeterli miktarda kemiğin olması gereklidir.
Yaşlandıkça ve dişsizlik arttıkça sinüs boşluğumuzun boyutu artar ve kemik kaybı meydana gelir. Bu aynı zamanda bir kazadan sonra, zor bir çekimden sonra, diş eti hastalığınız varsa veya bir kist veya tümör çıkarılmışsa da olabilir. İşte bu durumlarda implantların üst çeneye yerleştirilmesi için yeterli kemik yüksekliği olmaz.
Sinüs Lifting ameliyatı oldukça yaygın bir prosedürdür ve sadece deneyimli bir diş hekimi veya çene cerrahı tarafından yapılması uygundur. Bu tarz ileri cerrahi uygulamaları için endişe ve korku duyan hastalar için sedasyon (yarı uyuma) veya genel anestezi (tam uyuma) uygulamaları alternatif olarak hastalarımıza sunulmaktadır.
Sinüs Lifting ameliyatının maliyeti nedir?
Bu ameliyatın maliyeti, prosedürün karmaşıklığına, ihtiyaç duyulan greftin miktarına ve hangi biomateryallerin (malzemelerin) kullanıldığına bağlıdır.
Sinüs Lifting ameliyatı nasıl yapılır?
Klinik ve radyolojik değerlendirmeden sonra sinüs lifting ameliyatına ihtiyaç olup olmadığı belirlenir. Eğer sinüs lifting ameliyatı yapılacak ise ilgili bölgeden 3 boyutlu tomografi yani 3D CBCT çektirilmesi önerilir.
Lokal anestezi uygulandıktan sonra, diş hekimi veya çene cerrahı diş etinde kesi oluşturarak, sinüs membranını (zar) ortaya çıkarmak için çene kemiğinde bir “pencere” açılır. Daha sonra sinüs membranı uygun aletler ile eleve edilir yani yukarı kaldırılır.
Oluşan bu yeni boşluğa (çene kemiği ile sinüs zarı arasındaki boşluk) kemik materyali (kemik grefti) yerleştirilir ve kemik materyalini yerinde tutmak için üstüne genellikle bir kollajen membran yerleştirilir. Diş eti dokusu daha sonra dikişlerle kapatılır.
İşlemden sonra diş etinizde bir süre şişlik olabilir ve burnunuzdan veya ağzınızdan bir miktar kanama olabilir. Ayrıca, parasetamol ve ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicilerle yönetebilmeniz gereken diş etinizde biraz ağrı hissedebilirsiniz.
Operasyon sonrası enfeksiyonu önlemek için antibiyotik, şişlik ve ağrı kontrolü için için antiinflamatuar ilaçlar verilir. Eğer kendiliğinden eriyen dikiş atılmadı ise ortalama 7 ila 10 gün sonra dikişlerin alınması ve yara iyileşmesinin kontrolü için kontrol randevusu verilir.
Sinüs Lifting işleminde kullanılan biomateryalin türüne bağlı olarak, kemik greftinin çene kemiği ile bütünleşmesi genellikle dört ila altı ay sürer.
Sinüs Lifting yapıldığı seansda ,implant yapılabilmesi için yeterli kalınlık ve kalitede kemik mevcut ise aynı anda implant yapılabilir.
Aksi takdirde implant yapılabilmesi için kemik maturasyonu (olgunlaşması) beklenir. Bu süre minimum 4 aydır.