Pedodonti Hakkında

Pedodonti kelime anlamı olarak; ‘Çocuk Diş hekimliği’ anlamına gelmektedir. Pediatrik diş hekimliği, gelişmekte olan çocuklar için ağız sağlığı ve bakımının tamamını kapsar. Pedodontide her çocuk hastanın ihtiyaçlarına ve tıbbi geçmişine bağlı olarak birçok farklı tedavi prosedürü uygulanır.

En yaygın pediatrik diş hizmetleri, diş muayenesi ve diş dolgusu, diş çekimi, koruyucu ve restoratif tedavilerini içerir.

Diş Muayenesi

Amerikan Diş hekimleri Birliği (ADA), her çocuk hastanın en az altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmesini önermektedir.

Ebeveynler, bebeğin ilk dişinin çıkmasından sonraki altı ay içinde diş hekimi ziyaretlerini planlamaya başlamalıdır. Bu genellikle 6 ay ile bir yaş arasındadır.

Pediatrik diş muayenesi sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Erken çocukluk çürüklerinin belirtileri
  • Diş eti iltihabı
  • Pediatrik periodontal (dişeti ) hastalık
  • Diş erozyonu( madde kaybı)
  • Dişlerde kavite adı verilen boşluklar tespit edilirse diş dolguları, paslanmaz çelik kronlar veya çekimler önerilecektir. Hastanın yaşına ve tıbbi geçmişine bağlı olarak röntgen ve hastalık taramaları da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Florür tedavisi

Flüorür, kayalarda ve toprakta bulunan bir mineraldir. Muayeneler sırasında dişhekimi , profesyonel bir diş temizliğinden sonra hastanın dişlerine topikal florür uygulanabilinir.Florür, diş minelerini daha güçlü yaparak, çürümeyi engeller.Diş plağı oluşumu ve birikmesi riskini azaltır.

Dolgular

Erken çocukluk çağı çürükleri açık kahverengidir ve özellikle süt azı dişlerinin ısıran yüzeylerinde görülür. Kesici dişler veya köpek dişleri gibi ön dişlerde de oluşabilirler.

Tedavi edilmeyen diş çürüğünden gelen bakteriler diğer dişlere de yayılabilir ve bu da daha ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.

Çürük tedavisi (dolgu), amalgam dolguları ve kompozit dolguları içerir.

Bebek Diş Çekimleri

Bebek dişleri ciddi şekilde çürümüş veya bir yaralanma nedeniyle hasar görmüşse çekilmeleri gerekebilir.

Çekimlerin diğer bir yaygın nedeni, süt dişlerinin ağızda bulunması gereken süreden daha fazla uzun süre kalması ki bu durum alttan gelecek olan daimi dişin sürmesini geciktirir.

Yer Koruyucular – Yer Tutucular

Bir çocuk süt dişini çürüme, hastalık veya hasar nedeniyle erken kaybettiğinde, daimî dişlerin geleceği yeri korumak (komşu dişler tarafından boşluğun kapatılmaması) için diş etlerindeki boşluğu açık tutmak için   genellikle yer tutucular kullanılır. Bu yer tutucu apareyler, ilgili bölgeden ölçü alınarak uygulanır.

Yer tutucular, daimi -kalıcı dişlerin yanlış hizalanmasını (çapraşık olmamasını) önler.

Fissür Örtücüler (Koruyucu Diş hekimliği)

Fissür Sealantlar, arka azı dişlerinin çiğneme yüzeylerini kaplar ve dişlerin pit ve fissürlerinde (dişlerin yüzeydeki derin bölgeleri) “fiziksel bariyerler” oluştururlar. Bir çocuğun dişlerini ortalama 5 yıl kadar (etkin fırçalama ile birlikte ) çürüklerden korumanın etkili, güvenli ve ağrısız yöntemlerden biridir.

Yetişkin hastalar da daimî- kalıcı dişlerine bu tedaviyi yaptırabilir, ancak bu yöntem daha az yaygındır.

Paslanmaz Çelik Kronlar

Paslanmaz çelik kronlar, çürümüş, hasar görmüş veya kırılmış bebek azı dişlerini eski haline getiren metal kronlardır.

Kavite dolgularının başarısız olma olasılığı varsa (madde kaybı çok fazla ise), bu kronlar bir çocuğun dişini restore etmek (eski haline getirme) için en iyi çözümlerden biri olup aynı zamanda .dayanıklı ve güçlüdürler.

Ağız Koruyucuları

Dişlik olarak da adlandırılan bu apareyler genellikle çocuk hastalar için, özellikle atletizmle uğraşanlar için yapılır.

Diş, yüz, dudak, çene, diş eti ve çevre yumuşak dokuların yaralanmasını engellemek için uygulanan apareylerdir.