Çenelerde kemik kaybı meydana geldiğinde dental implant yapılabilmesi için kemiği grefti uygulaması gerekmektedir. Bu prosedür genellikle diş implantı yerleştirilirken veya kemik kaybı komşu dişleri olumsuz etkilediğinde uygulanılır.
Kemiği Grefti Nedir?
Kemiği Grefti, kemik rezorpsiyonun ( kemik erimesi ) meydana geldiği bölgelerde çeneye hacim ve yoğunluk kazandırmak amacı ile uygulanır. Bu greftler hastanın kendi vücudundan (otojen) alınabilir veya başka bir insan doku bankasından (allograft) veya bir hayvan doku bankasından (ksenogreft) alınarak uygulanabilir. Bazı vakalarda ise, kemik grefti olarak sentetik (alloplast) uygulanabilir.
Kemik Greftine Hangi Hastalar İhtiyaç Duyar?
Çenesinde kemik kaybı olan bir hastan genellikle diş kemiği greftine ihtiyaç duyar. Bu prosedür şu durumlarda önerilebilir:
- Diş çekimi sonrası oluşacak erimenin engellenmesi için
- Eksik bir diş bölgesine bir dental implant uygulanacağı zaman
- Protez yapılmadan önce çeneyi yeniden yapılandırmak için
- Dişeti (periodontal) hastalığı nedeniyle kemik kaybı olan alanlarda uygulanır.
Kemik Greftleri Kullanım Amaçlarına Göre Nerelerdir?
Soket Koruması ( Soket Preservation ) : Bazen sırt koruması olarak adlandırılan bu tip greft, diş çekildikten hemen sonra çekim soketine yerleştirilir. Eksik dişin geride bıraktığı boşluk böylelikle doldurur ve yuva kenarlarının içeriye doğru çökmesi engellenmiş olur.
Yatay ve Dikey Kemik Onarımı (Horizontal ve Vertikal Kemik Ögmentasyonu) :Uzun süre dişsizliğe bağlı olarak , çene kemikleri rezorpsiyona uğrar (erime).Ve böylece eskisinden daha ince olurlar.
Bu onarım şekli, çene kemiğinin genişliğini ve hacmini artırarak, dental implantların daha stabil hale gelmesine olanak tanır.
Sinüs Lifting: Maksiller sinüsler yani üst çene arka bölgede var olan hava boşlukları, uzun süren dişsizliğe bağlı olarak aşağıya doğru sarkarak yer değiştirerek dental implant uygulanmasını olanaksız hale getirirler. Bu durumda sinüsü kaldırma işlemi yapılır ve ilgili bölgeye kemik grefti uygulaması yapılır.
Bu uygulama yapılacak dental implantlar için sağlam bir temel oluşturur.
Periodontal Kemik Grefti Uygulaması: Diş eti hastalığı olan periodontitis= dişeti iltihabı kaynaklı enfeksiyon, dişleri destekleyen çene kemiğini zamanla eritir.
Bu olay dişlerde mobilite artışına (sallanma) sebebiyet verir. Dişlerde var olan hareketliliği azaltmak ve dişlere destek sağlamak için ilgili dişin etrafına bir kemik grefti yerleştirilir.