20'lik Diş Çekimi

Yirmi yaş dişleri alt ve üst çenelerde en arkada olan dişler olup, normalde her bireyde 4 adet bulunmaktadır. Çenelerde var olan yer darlığının şiddetine  bağlı olarak ya hiç çıkamazlar ya da tam çıkamayabilirler.

Yirmi yaş dişleri ağrıya, şişmeye ve enfeksiyona neden olup,bitişik dişleri ve çevresindeki kemikleri tahrip edebilir. Semptomatik ( klinik belirti  ) yirmilik dişlerin çekilmesi, ağrı ve rahatsızlığı hafifletir ve ağız sağlığını – işlevini iyileştirir.

Yapılan bir araştırmada belirti göstermeyen, sürmemiş yirmilik dişlerin yaklaşık üçte birinin zamanla pozisyon değiştirdiği, bunun da kısmen çıkmış ancak işlevsel olmayan veya hijyenik olmayan ( fırçalanamayan ) yirmi yaş dişleriyle sonuçlandığı bulunmuştur.

Daha önce asemptomatik gömülü yirmilik dişleri olan kişilerin %30 ila %60’ının, zaman içerisinde yirmilik dişlerinin semptomatik hale geldiği saptanmıştır.

Bu sebeple ağız içerisinde fonksiyona ( çiğneme ) katılmayan yirmilik dişler asemptomatik olsalar da çekilmesi gerektiği düşünülmektedir. 20 yaş dişlerinin çekimi genellikle lokal anestezi altında , ağrısız ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Hastadan hastaya değişmekle beraber post-operatif ( operasyon sonrası) ağrı,ödem,hematom ( doku altı kan toplanması ) ve trismus ( kas kasılması ) beklenen komplikasyonlar arasındadır.

İşlem sonrasında hastalara ağrı kesici, antibiyotik ve ağız gargarası tavsiye edilmektedir.Buz kompres uygulaması ödemi ve ağrıyı azalttığı için,operasyın sonrası önerilmektedir.