Genioplasti, çene ucunun yeniden hizalamak ve yeniden şekillendirmek için yapılan bir çene ameliyatı türüdür. Çene cerrahı, mandibulanın (alt çene) ön Kısımında bir kesi hattı oluşturarak, bu çene kemiği segmentini – bölümünü ileri, geri veya yana doğru kaydırarak planlanan şekilde plak veya vidalar ile sabitler. Bu prosedür, çeneleri simetrik olmayan veya yüz özelliklerinin geri kalanıyla uyumlu olmayan hastalarda ortognatik cerrahi ile ya da sadece çene ucundan şikâyeti olan hastalarda tek başına uygulanır.
Genioplasti nedir?
Genioplasti, alt çene kemiğinin bir kısmını kesip, hareket ettirerek çeneyi yeniden konumlandıran bir ameliyat türüdür. Prosedür, alt çenesi çok geride veya çok önde olan hastalarda uygulanır. Ayrıca çok uzun veya kısa bir çene bu müdahale ile düzeltilebilir.
Genioplasti ve Çene İmplantı Fark nedir?
Genioplasti ve Çene İmplantı, genioplasti (çene onarımı) türleridir. Bu müdahaleler hem çenenin görünümünü iyileştirebilir hem de çene hattının yüzün geri kalan kısmı ile daha uyumlu görünmesine yardımcı olabilirler.
İki prosedürün önemli farklılıkları vardır:
Genioplastide çıkıntılı, girintili veya yanlış hizalanmış bir çeneyi yeniden şekillendirmek için hastanın mevcut çene kemiği kullanılır.
Çene İmplantında, küçük bir çene implant materyali sayesinde büyütülür. Alt yüz ve çene hattını belirginleştirmek için genellikle esnek bir silikon parçası kullanılır.
Genioplasti hangi hastalara uygulanır?
Çoğu hasta estetik nedenler ile genioplasti yaptırmak ister. Bununla birlikte, bazı insanlar çenelerini ve çene hatlarını yeniden yapılandırmak için bu prosedüre ihtiyaç duyabilirler. Yüz kırığı gibi bir yaralanmadan sonra veya doğuştan gelen bir deformite varsa (doğum kusuru) rekonstrüktif cerrahi gerekli olabilir.
Genioplasti hangi durumlarda uygulanır?
- Çene Asimetrisi (yüzün ortasıyla aynı hizada olmayan çarpık çene)
- Çene Uzunluğu Anomalileri (uzun veya kısa çene)
- Macrognati (büyük çene)
- Micrognati (küçük çene)
- Prognati (çene çok öne doğru çıkıntı yapar)
- Retrognati (çenenin çok geride olması)
Sadece genioplasty ameliyatının yapılabilmesi için hastada;
- Ameliyata engel sistemik bir rahatsızlığın bulunmaması
- İskeletesel çene bozukluğunun olmaması
- Sigara kullanımı olmaması
- Hastanın tam iskeletsel olgunluğa ulaşmış olması şartı (kemik gelişimi tamamlanması = geç ergenlik)
Bu tür ileri cerrahi müdahaleler genel anestezi (tam baygın) altında yapılır.
İşlem sırasında intra- oral olarak (ağız içi yaklaşım) çene hattınızın tabanında yatay bir kesi yapar. Kesi izi ağzınızın içinde olacağından dışardan bakıldığında belli olmayacaktır. Çene kemiğinizin bir kısmını kesmek için bir cerrahi frez kullanılır.
Ameliyat öncesinde belirlenen çene yeniden hizalama tipine bağlı olarak, hareketli olan kemik segmenti ileri, geri veya yanlara doğru hareket ettirebilir.
Uzun bir çeneyi kısaltmak kesilen kemik parçasını çıkarıla bilinir. Kısa bir çeneyi uzatmak için çene kemiğinizin iki parçası arasında boşluk bıraka bilinir.
Sonrasında var olan boşluk kemik ile dolar. Boşluk çok büyük ise kalça kemiğinden kemik alınıp ilave yapıla bilinir.
Tel, plak veya vida kullanarak kesilen kemik segmenti çeneye sabitlenerek ameliyat bölgesi ağız içinden dikişlerle kapatılır. Ağız içindeki kesi boyunca bant benzeri bir cerrahi pansuman veya bandaj uygularlar. Ayrıca ağzınızın dışında, alt dudağınızın hemen altında ve çenenizin altında destekleyici bir bandaj uygulana bilinir (ödemi azaltmak için)
Genioplasti’den sonra ne olur?
Ameliyatınızın olduğu gün evinize dönebilirsiniz. Bazı hastalar bir gece hastanede kalması gerekebilir. Cerrahınız kesiğinize nasıl bakacağınız konusunda size özel talimatlar verecektir.
Ağzınızın içindeki cerrahi pansumanları veya dikişleri rahatsız etmemeniz önemlidir.
Cerrahınız pansumanları işlemden üç ila dört gün sonra çıkarır.
Dikişler, rezorbe olan değilse 7- 10 gün içerisinde alınır, rezorbe ise birkaç hafta içinde kendiliğinde erir.
RİSKLER / FAYDALAR
Genioplastinin riskleri nelerdir?
- Post op ( ameliyat sonrası ) Kanama.
- Hematom morarma- doku altı kan toplanması)
- Enfeksiyon.
- Yara izi (ağız-içi)
- Çenenizde veya alt dudağınızda karıncalanma veya uyuşma. (Parestezi)
Genioplasti’nin faydaları nelerdir?
Genioplasti yüz hatlarınızın dengesini ve simetrisini iyileştirebilir. Doğum kusurları, travma veya diğer ameliyatlarla ilişkili çene şekil bozukluklarını da düzeltebilir.
Genioplasty ameliyatı sonrası neler ile karşılaşılır?
Genioplasti’den iyileşme birkaç hafta sürebilir. İşlemden birkaç gün sonra yorucu aktivitelerden kaçınmalısınız. İki haftaya kadar ödem (şişlik) ve hematom (morarma) fark edebilirsiniz.
Ameliyattan birkaç gün sonra sıvı veya yumuşak gıdalardan oluşan bir diyet önerilir. Sert veya taneli yiyeceklerden kaçınma gereklidir, çünkü bunlar yara bölgesini tahriş edebilir.
Yemek yemeden önce ve yemekten sonra ağzınızı tuzlu su ile çalkalamak (tansiyon hastalığı yok ise) kesi yerinizin temiz kalmasını sağlar.
Genioplasti sonrası rahatsızlık genellikle hafiftir.Reçete edilen ilaçlar eksiksiz ve düzenli olarak kullanılmalıdır.
Soğuk buz kompresler rahatsızlığı azaltabilir.
Çenenizdeki ve dudağınızdaki şişliği azaltmak için başınız kalbinizin üzerinde olacak şekilde uyuyun.
Ameliyattan 7 ila 10 gün sonra egzersiz ve iş gibi normal aktivitelere devam edilebilinir.