Çene-Yüz yaralanmaları ve yüz iskeletinin kırıkları genellikle acil cerrahi müdahale gerektirir. Yüz kemikleri, anatomik olarak kafatası ile ilişkili olduğu için bu bölgedeki yaralanmalar hayati öneme sahiptir.
Çene –Yüz kemikleri (maxillofasial) , mandibuladan ( alt çene ) kafa tabanına kadar uzanır ve çok sayıda günlük fonksiyon sağlayan çeşitli önemli anatomik yapıları kapsar.
Bu sebeple, birçok maksillofasiyal travmayı takiben ısırma, görme, koku alma, tat alma ve işitme fonksiyonunda değişiklik olma olasılığı yaygındır. Bu değişikliklerin yanı sıra yüz bölgesinde asimetri varlığı yaygındır.
Çene-Yüz yaralanmalarında birçok sert ve yumuşak doku etkilenebilir. Basit diş kırıklarından ciddi yüz veya kafatası yaralanmalarına kadar geniş bir alanı kapsayan bu yaralanmalar vakanın şiddetine göre lokal anestezi altında (diş hekimi koltuğunda) ya da genel anestezi altında (hastane ameliyathanede ) tedavi edilir .
Çene –Yüz Yaralanmaları Teşhis ve Tedavisi
Maksillofasiyal (çene- yüz) yaralanmaların değerlendirilmesi kapsamlı olmalıdır. Diş hekimliğinin hiçbir alanında sadece klinik muayenenin yeterli olmadığı düşünüldüğünde bu tür yaralanmalarda , radyolojik görüntüleme tetkiklerden BT ( bilgisayarlı tomografi ) , MRI ( emar ) ultrason tetkiklerinin yanı sıra , kan testlerinin yapılması gerekebilir. Bu tetkikler, teşhis için çok önemlidir.
Klinik muayene esnasında aşağıdaki dokuların detaylı muayenesi yapılmalıdır.
Yumuşak Dokular: Kas, Sinirler, Tükürük bezleri, Göz ve Oro-faringeal mukoza (yutak)
Sert Dokular: Maksilla (üst çene) – Mandibula (alt çene) – Nazal (burun) Kemik ve Göz tabanı
Maksillofasial Yaralanmalar, genellikle hastanede genel anestezi altında (tam uyutulma) cerrahi müdahele gerektirir. Tedavi olarak yumuşak dokularda varoalon yaralanmalarda genellikle estetik dikişler ve doku yapıştırıcıları kullanılırken sert dokularda (kemikler) kırık kemikleri birbirine yaklaştırmak için (eski haline getirmek için ) plaklar ,teller ve vidalar kullanılır.
Çeneler bazen geçici olarak tel ya da mini vidalar ile birbirine bağlanır. Çenelerin birbirine bağlanması kapalı tedavi (cerrahi olmayan tedavi) olarak isimlendirilir ve genellikle çene eklemi kırıklarında uygulanan bir tedavi çeşididir. Maxillofasial Yaralanmaların tedavisi sonrasında diğer cerrahi müdalelerde olduğu gibi özel ilaç ve beslenme rejimi uygulanır.