Çene Kist ve Tümörleri Hakkında

Çene kist ve tümörleri, çene kemiklerinde veya çene – yüz bölgesindeki sert veya yumuşak dokularda gelişen lezyonlardır. Çene tümörleri ve kistleri   kökenlerine bağlı olarak odontojenik (diş kaynaklı) veya odontojenik olmayan olarak sınıflandırılırlar.

Şekil, boyut ve büyüme hızları açısından büyük farklılıklar gösterebilir. Bu oluşumlar genellikle benign (iyi huylu) yani kanser değildir, ancak agresif olabilirler yani çevredeki sert ve yumuşak dokulara doğru genişleyebilir bu dokularda yer değiştirme yapabilir veya bu dokuları yok edebilirler.

Çene Kistleri, basitçe bir doku kesesi ile çevrili anormal bir sıvı topluluğudur. Çoğu kist, başlangıçta dişlerin gelişim dönemindeki hücrelerden gelişir. Bu hücreler normalde inaktiftir, ancak herhangi bir uyaranla uyarılırsa bir kist oluşturacak şekilde büyüyebilir.

Kist oluşumu içerisinde bulunan kist sıvısı zamanla birikirek çoğalır ve böylece kist genişleyerek çevredeki çene kemiğini zayıflatır veya yok eder.

Çene Tümörleri basitçe çene kemiğinde oluşan anormal doku büyümeleridir. Çene kistleri gibi dişlerin oluşumunda yer alan hücrelerden yada kemik, kıkırdak veya diğer dokuları oluşturan hücrelerden kaynaklanabilirler  .

Çene tümörlerinin çoğu benign yani iyi huyludur, ancak uygun şekilde tedavi edilmezlerse dokularda yıkıcı etki gösterebilirler.

 

Çene kist ve tümörleri için tedavi seçenekleri, lezyonun türüne, büyüklüğüne ve semptomlara ( belirti ) bağlı olarak değişir.

Çene cerrahları bu lezyonları genellikle sadece ameliyatla veya tıbbi tedaviyle kombine olarak tedavi ederler.