Bonding & Dolgu Diş Tedavisi Hakkında

Bonding & Dolgu Tedavileri 

Bonding işlemi , adezivler ( yapıştırıcı) ve yüksek yoğunluklu ışık kullanılarak diş renginde bir reçine malzemesinin uygulanmasıdır. Dişe yapıştırılan materyallerden dolayı bu işlem adını almıştır. Bonding tipik olarak renksiz veya aşınmış bir dişin görünümünü iyileştirmek için kozmetik amaçlarla kullanılır.Genellikle tek seansda uygulanan bu tedaviden sonra renklendirici yiyecek ve içecek tüketilmemesi önerilmektedir

Bonding Endikasyonlar

Çürük veya enfekte dişleri tedavi etmek  için (boşlukları doldurmak için kompozit reçineler kullanılır)

  • Aşınmış veya çatlamış dişleri onarmak için
  • Renksiz dişlerin görünümünü iyileştirmek için
  • Diastema (dişler arasındaki boşluklar) kapatmak için
  • Dişleri daha uzun göstermek için
  • Dişlerin şeklini değiştirmek için
  • Amalgam dolgulara kozmetik bir alternatif olarak

Diş etleri çekildiğinde açığa çıkan diş kökünün bir kısmını korumak için

Dolgu Tedavisi

Dişlerimiz çeşitli sebepler ile çürümeke ve  çürük bölgesinde kavite adı verilen boşluk oluşmaktadır.Bu boşluklar kötü estetik ve fonksiyonsuzluk oluşturmaktadır.Boşluğu tedavi etmek için dişin çürümüş kısmı temizlenir ve ardından bu alan kompozit vb. materyaller ile  “doldurulur”.

Dolgular ayrıca çatlamış veya kırılmış dişleri ve parafonksiyon (yanlış kullanımdan-tırnak yemek veya diş gıcırdatma gibi) aşınmış dişleri onarmak için de kullanılır.

Bir Dişin Doldurulmasında Hangi Aşamalar  Yer alır ?

İlk olarak, diş hekimi doldurulacak dişin etrafındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Ardından, çürümüş alanı çıkarmak için bir çeşitli frezler kullanılır. Alet seçimi, diş hekiminin konfor düzeyine, eğitimine ve belirli bir ekipman parçasına yaptığı yatırımın yanı sıra çürüğün yeri ve boyutuna bağlıdır.

Daha sonra, diş hekimi tüm çürüğün giderilip giderilmediğini belirlemek için alanı inceler. Çürük giderildikten sonra, diş hekimi boşluğu bakteri ve kalıntılardan temizleyerek alanı dolgu için hazırlar.

Çürük köke yakınsa, diş hekiminiz siniri korumak için önce cam iyonomer, kompozit reçine veya başka bir malzemeden yapılmış bir astar koyabilir. Kullanılacak dolgu materyali, hastanın diş rengine uyumlu olacak seçilir.

Dolgu yapıldıktan sonra tam uyum için gerekli aşındırma işlemleri yapılarak  parlatma-cila aşamasına geçilir. Dolgu tedavisi sonrasında diğer tedavilerde olduğu gibi,dikkat edilmesimesi gereken hususlar konusunda hasta,hekim tarafından bilgilendirilir.